Kuchnia

PIECZYWO

"Chlebek bez pszenicy z dżemem lub z twarożkiem..."
Składniki:
•500 gramów mąki gryczanej
•3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
•3 czubate łyżki mąki kokosowej
•2 czubate łyżki chia
•1/2 łyżeczki soli (u mnie różowa sól Himalaya)
•30 gramów świeżych drożdży
•2 łyżeczki syropu klonowego
•720 ml letniej wody
•120 ml letniej wody do rozrobienia drożdży +6 łyżek ciepłej wody do zalania chia
•1/2 łyżki oleju kokosowego do wysmarowania foremki (może też być masło)
•forma do pieczenia, u mnie "keksówka" o wymiarach 29 x 11 cm
Wykonanie

Nasionka chia wsypać do miseczki i zalać ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut. W drugiej miseczce przygotować drożdże. Rozmieszać je z ciepłą wodą i dodać syrop klonowy. Odstawić na około 15 minut. " Keksówkę" nasmarować olejem kokosowym (może też być masło) i wysypać je mąką kokosową. Nadmiar mąki wysypać z foremki. W trzeciej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać chia, drożdże, letnią wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję i będzie się kleić do rąk. Tym proszę się nie przejmować. Przełożyć ciasto do"keksówki"i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Chlebek smakuje wybornie z dżemem lub z twarożkiem. Smacznego.
http://beta.dietavenus.in.hostersi.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation