Kuchnia

PIECZYWO

Chlebki z Kaszy Jaglanej z Ryżem

400g kasza jaglana
400g ryż
150g otręby owsiane lub pszenne
przyprawy : sól kamienna , kminek , zioła (ja używam ziół prowansalskich)

garnek o pojemności przynajmniej 4l
2,5l wody
miska z zimna wodą (przyda się podczas formowania chlebków)

Przygotowanie:

Do wrzącej wody wsypujemy kaszę jaglaną i ryż i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut . Następnie dodajemy otręby już przy zakręconym gazie , dokładnie wymieszamy ( jeżeli jest za gęste można dodać trochę przegotowanej wody , a za rzadkie to dodajemy więcej otrąb) .
Tak przygotowaną masę odstawiamy na 10 – 15 minut .
Gdy masa jest chłodniejsza dzielę ją na dwie równe części i dodaje przyprawy, do jednej części zioła prowansalskie a drugiej kminek mielony z kminkiem całym i dokładnie wyrabiamy ręką . Dzięki temu mam dwa rodzaje aromatycznych chlebków .
Teraz możemy przystąpić do formowania mini chlebków , maczamy dłonie w zimnej wodzie (dzięki temu masa nie klei się do rąk ) bierzemy masę i formujemy kulki delikatnie spłaszczone , układamy na blachę i malujemy zimną wodą (dzięki temu będą bardziej rumiane) .
Przed włożeniem chlebków do piekarnika rozgrzewamy go do temperatury 220 stopni ( ale można piec nawet w temperaturze 240stopni ) i pieczemy około 60 minut . Chlebków używam zamiast normalnego pieczywa sklepowego nadają się do robienia kanapek , do zup . Smacznego

www.instytutirl.com.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation