Kuchnia

chleb

Chlebek bułgarski - UgotujmyTo.pl
Chlebek bułgarski

Składniki na ciasto:

1 kg mąki pszennej
3 duże jajka
3 łyżki octu winnego lub 2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
500 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży

dodatkowo:

125 g masła roztopionego
kilka łyżek ziaren słonecznika i/lub czarnuszki do posypania
żółtko roztrzepane do posmarowania

1. Drożdże z cukrem, odrobiną mąki i kilkoma łyżkami mleka rozetrzeć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 min. Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników na ciasto i dobrze wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe do podwojenia objętości.

przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego

2. Wyjąć ciasto na blat/stolnicę i szybko wyrobić. Podzielić ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkować (starałam się bardzo minimalnie podsypywać mąką) na okrąg o średnicy około 35 cm.

Układamy jeden blat ciasta i smarujemy go masłem. Na wierzch układamy drugi i też smarujemy…. i powtarzamy czynność z 2 pozostałymi. Całość kroimy na 4 części a następnie każdą z części na pół…. i każdą jeszcze na pół. Zwijamy każdy kawałek zaczynając od zewnętrznej części jak rogala. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 2 tortownice o średnicy 25 cm) Polewamy wierzch resztą masła i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego przygotowanie chlebka bulgarskiego

3. Po tym czasie chlebek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem, czarnuszką czy makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-35 minut (do suchego patyczka) Jeśli chlebek za szybko się rumieni należy przykryć wierzch folią.

p
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation