Kuchnia

chleb

Focaccia na oleju rzepakowym - Przepis na focaccię od UgotujmyTo.pl
Focaccia na oleju rzepakowym

Składniki:

400 g mąki chlebowej
1.5 łyżeczki suchych drożdży
0.5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
4 łyżki oleju rzepakowego + więcej do polania wierzchu
0.5 łyżeczki mielonego pieprzu
250 ml letniej wody
sól gruboziarnista, gałązka świeżego rozmarynu i czarne oliwki na wierzch

1. Drożdże i cukier zmieszać z 3 łyżkami letniej wody i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

2. Przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, rozmaryn, 4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz i około 250 ml letniej wody wyrobić ręcznie lub robotem około 10 minut aż ciasto będzie sprężyste. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i wysmarować delikatnie olejem całe ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na 1-2 godziny (aż podwoi objętość).

Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym

3. Wyjąć ciasto z miski i delikatnie zagnieść a następnie dłońmi rozciągnąć na blaszce o wymiarach 23×32 cm wysmarowanej olejem rzepakowym. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym

4. Delikatnie palcami zrobić zagłębienia w cieście. Ułożyć na cieście odsączone oliwki, posypać rozmarynem i solą gruboziarnistą. Polać delikatnie olejem rzepakowym.

Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym Przepis na focaccię na oleju rzepakowym

5. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 min.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation