Kuchnia

chleb

Bułeczki z batatami i rozmarynem - UgotujmyTo.pl
Bułeczki z batatami i rozmarynem – składniki:

300 g mąki pszennej, plus trochę do podsypania
100 g mąki razowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
140 g słodkiego ziemniaka-obranego i startego na tarce
1 łyżeczka rozmarynu
280 ml maślanki
szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego



1. Do miski wsypujemy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodajemy startego na tarce ziemniaka, którego dodatkowo jeszcze-po starciu- siekamy nożem aby były mniejsze kawałeczki. Dosypujemy rozmaryn i wszystko mieszamy.

Buleczki z batatami i rozmarynem

2. W naszej masie robimy wgłębienie i wlewamy maślankę. Wyrabiamy do połączenia składników. Następnie przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i wyrabiamy kilka minut aż ciasto zrobi się gładkie. Dzielimy na 8 części i formujemy kształt bułeczek. Obsypujemy delikatnie mąką i ostrym nożem nacinamy wierzch.



3. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation