Kuchnia

chleb

Łatwy chleb - jak zrobić? Przepisy na przystawki, kanapki i tosty WINIARY

Składniki:
biga:
3.5 szklanki mąki chlebowej (typ 650)
1.25 szklanki letniej wody
0.5 łyżki soli
0.25 lyzeczki drozdzy instant
następnego dnia dodać:
2.25 szklanki mąki chlebowej (typ 650)
0.75 szklanki mąki żytniej razowej typ 1850
0.75 mąki pszennej razowej typ 2000
1.5 szklanki letniej wody
0.5 lyzeczki drozdzy instant
0.5 lyzeczki soli
Dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania:
do góry
W piątek wieczorem zamieszać składniki na "bigę" .Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na cała noc (stawiam przy kaloryferze).
Następnego dnia dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto rękoma. Odstawić do wyrośniecia na ok. 2 godzinhy − ciasto urośnie.
Uformować dwa bochenki, posmarować olejem, naciąć ostrym nożem, opruszyć mąką.
Odstawić do wyrośnięcia na 1−1,5h.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C.
Spryskać wodą piekarnik, wstawić chlebki do nagrzanego piekarnika i piec je ok. 35−40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation