Kuchnia

chleb

Kuchnia w zieleni:Składniki:

45 dag mąki
30 g świeżych drożdzy
10 dag oliwek czarnych
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 - 2 łyżeczki soli
igiełki z kilku gałązek rozmarynu
parmezan



Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. W piekarniku powinno znaleźć się też naczynie z gorącą wodą.
Drożdże rozkruszamy w miseczce, zalewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy cukier. Wszystko razem mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę z solą, dodajemy zaczyn, oliwę i resztę wody. Zagniatamy ciasto, aż będzie tworzyło elastyczną masę. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości (ok. 45 minut) w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodajemy posiekane oliwki oraz rozmaryn, zostawiając kilka do posypania wierzchu. Ciasto powinno być dobrze połączone z oliwkami.
Z ciasta formujemy bochenek chleba, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na bochenku robimy kilka nacięć nożem, posypujemy posiekanymi oliwkami wymieszanymi z płaską łyżeczką soli. Skrapiamy oliwą. Jeśli dodajemy parmezan, powinno nastąpić to ok. 15 minut przed wyjęciem chleba.
Pieczemy 25 - 30 minut w 220 stopniach, przed końcem wyjmując naczynie z wodą, aby również i spód przyrumienił się
Podajemy ciepły z ulubionymi dodatkam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation