Kuchnia

chleb

Chleb domowy - jak zrobić? Przepis na chleb WINIARY

Składniki:
Miary: US metryczny
rozczyn:
mąka pszenna typ 550 1 kg
woda letnia 500 ml
drożdże 30 g
ciasto właściwe:
mąka żytnia typ 720 600 g
woda letnia 400 ml
sól 1,5 łyżki
Dodaj do listy zakupów
Sposób przygotowania:
do góry

Rozczyn: wszystkie składniki rozczynu dokładnie mieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
mąka pszenna typ 550
woda letnia
drożdże

Kiedy ciasto zacznie rosnąć i fermentować przełóż rozczyn do dzieży/misy i dopiero wtedy możesz zacząć przygotowywać ciasto właściwe.

Ciasto właściwe: do dzieży/misy z rozczynem dodaj wszystkie składniki ciasta właściwego prócz mąki pszennej i dokładnie wyrób na jednolitą masę o jednorodnej strukturze.
mąka żytnia typ 720
woda letnia
sól

Po przygotowaniu ciasta odstaw je w dzieży/misie na 15 minut w ciepłym miejscu aby „odpoczęło”.

Po tym czasie ciasto odważ na porcję po 350 lub 500 g i ponownie odstaw je w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie każdą porcję formuj na podłużne lub okrągłe kształty, układaj na blaszkach, przykryj dokładnie lekko zwilżonymi ściereczkami w bardzo ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Ciasto w przypadku kiedy jest dobrze wyrośnięte powinno niemalże podwoić swoją objętość.

Piekarnik lub piec nagrzej do temperatury 240°C, którą należy zmniejszyć w trakcie pieczenia, w momencie zrumienienia się bochenków do temperatury 180°C.

Piecz dalej ok. 40 minut, po czym wyjmij i wystudź w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation