Kuchnia

chleb

Chleb pszenno żytni na zakwasie - UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno-żytni na zakwasie – składniki:

240 g zakwasu żytniego razowego – dokarmionego 12 godzin wcześniej 1 szklanką mąki razowej + 1/2 szklanki wody
90 g mąki żytniej razowej
280 ml wody
390 g białej mąki pszennej chlebowej
11 g soli

1. Zakwas wymieszać drewnianą łyżką z wodą. Dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie i odstawić na 20 minut. Dodać sól i wyrabiać ciasto około 10 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski na 2,5 godziny i w połowie tego czasu złożyć ciasto na pół.



2. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i formujemy bochenek – lub tak jak ja dwa – i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie przekładamy bochenki na ściereczkę wysypaną lekko mąką tak aby spód był teraz u góry i przekładamy do durszlaka do wyrośnięcia na 2,5 godziny.

Chleb pszenno-zytni na zakwasie Chleb pszenno-zytni na zakwasie

3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni – jeśli mamy kamień do pizzy to przed włączeniem wkładamy kamień do piekarnika – jeśli nie to korzystamy z blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy ostrym nożem. Przed włożeniem chleba można spryskać ścianki wodą – uważając, żeby nie pochlapać światełka bo pęknie lub – jak ja – wstawić na spód blaszkę z wrzącą wodą. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 230 stopni. Piec ok. 25-30 minut, sprawdzając czy spód się dopiekł, a po tym czasie zostawić chleb w piekarniku na 10 minut aby skórka się wysuszyła. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation