Kuchnia

Masterchef I

basia ritz: tatar z polędwicy wołowej z kawiorem podany w koszyku z parmezanu

tatar z polędwicy wołowej z kawiorem podany w koszyku z parmezanu



składniki na 2 porcje:

ok. 200 g polędwicy wołowej, drobno posiekanej
2 żółtka
30 ml oliwy extra vergine
15 g musztardy
20 g ogórka kiszonego
15 g kaparów
15 g szalotki
15 g kiszonych maślaków
10 g natki pietruszki
kawior (może być z pstrąga)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
ok. 100 g świeżo startego parmezanu

sposób przygotowania:

piekarnik nagrzać do temp. 200°c.

blaszkę wyłożyć pergaminem i nasypać parmezan, formując z niego 2 koła o średnicy ok. 12-13 cm. wstawić do piekarnika i piec ok. 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru. uważać przy tym, aby nie spalić sera, stanie się gorzki.

zaraz po wyjęciu z pieca, zdjąć roztopiony krążek i ułożyć go (wcisnąć) w kokilce lub filiżance. odstawić do ostygnięcia i zarazem stwardnienia.

Żółtka i musztardę roztrzepać rózgą na gładką masę. dodać sól i pieprz, i - nie przestając mieszać - wlewać małym strumieniem oliwę aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

ogórka kiszonego obrać ze skóry, posiekać. posiekać również drobno kapary, szalotkę, maślaki i natkę pietruszki.

posiekaną wołowinę włożyć do miski i połączyć z dodatkami. dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem, nałożyć do koszyków z parmezanu. udekorować kawiorem. natychmiast serwować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation