Kuchnia

ciasta

Ciasto z owocami na maślance

Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka maślanki (lub jogurtu naturalnego)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia (1 małe opakowanie – 15 g.)
- 1 pełna szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy (1 duże opakowanie – 30 g.)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
- ulubione owoce – świeże lub mrożone

Kruszonka:
- 180 g. mąki pszennej
- 100 g. rozpuszczonego masła
- 140 g. cukru
- 1 mały cukier waniliowy (15g.)

Przygotowanie:
Ciasto:
Prościej być nie może: wszystkie składniki wkładamy do garnka i przez krótką chwilę ubijamy je mikserem, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą (można wymieszać wszystkie składniki również łyżką, ale wygodniej jest mikserem, ponieważ masa jest dość gęsta). Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. (u mnie tortownica 26 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto układamy w małych odstępach owoce (jeśli używamy owoce mrożone nie rozmrażamy ich wcześniej, układamy owoce zamrożone lekko obtoczone w mące ziemniaczanej), a na wierzch posypujemy kruszonkę.
Kruszonka:
W małej misce łączymy mąkę, cukier i cukier waniliowy, dodajemy do nich rozpuszczone masło i ugniatamy wszystkie składniki razem, aż powstanie nam kruszonka.
Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Ja piekłam je dłużej, ok. 1,5 godziny w tortownicy 23 cm, ok. 1 godzinę w tortownicy 26 cm. – czas pieczenia zależy od wymiaru blaszki jaką użyjemy, ale generalnie zawsze pieczemy ciasto do tzw. suchego patyczka i na pewno się uda :) Jeśli wierzch zacznie się za szybko przyrumieniać można w trakcie pieczenia przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation