Kuchnia

bezglutenowa

Przepis: Baba Ghanoush – pasta z pieczonego bakłażanu

Składniki:
2 duże bakłażany
½ szklanki tahini (pasty sezamowej)
½ szklanki posiekanej natki pietruszki
6 łyżek soku z cytryny
2 zmielone ząbki czosnku
łyżeczka soli
szczypta pieprzu cayenne
łyżka oliwy

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Bakłażany umyć i podziurkować widelcem. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut – do momentu aż bakłażan miejscami się zapadnie, skórka będzie cienka i wypieczona, a miąższ bardzo miękki i słodki. Następnie ostudzić, przekroić na pół i wybrać miąższ. Odcisnąć z nadmiaru soku, przełożyć go do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny i pastę tahini. Wszystko zmiksować. Przed podaniem pastę należy schłodzić, polać oliwą i udekorować zieloną pietruszką. Serwować z ulubionym pieczywem, ugotowaną zieloną fasolą, brokułami lub innymi świeżymi warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation