Kuchnia

bezglutenowa

Chipsy z jarmużu | Raw Soul Kitchen

Chipsy z jarmużu to chyba najlepsza przekąska jak masz ochotę na coś słonego i chrupkiego. Wszyscy już wiedzą jak cenną roślinną jest jarmuż i że warto dodać go do naszej diety. Niedawno jednak dowiedziałam się, że osoby z chorą tarczycą powinny ograniczyć spożywanie jarmużu jak i innych kapustnych roślin. Zawarte w nich substancje z ang.: goitrogens hamują wchłanianie jodu, a więc wszystko w odpowiednich ilościach. Jeśli nie zależy ci aby chipsy były robione w dehydratorze możesz użyć zwykłej kuchenki do pieczenia. Nie mam pojęcia na ile trzeba nastawić piecyk i jak długo trzeba je piec a więc musisz eksperymentować. Jeśli chcesz użyć dehydratora nie musisz kupować sprzętu za 2000 zł. Ja osobiście mam dehydrator firmy Niewiadów, używam go już 4 lata (zepsuł mi się tylko jeden raz ale od razu go naprawiłam) a kosztował 100 zł.

Przepis 1 z orzechami :
300 g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez 6h, następnie odsączonych)
2 średniej wielkości czerwone papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
sok z 3 limonek
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
8 łyżek odżywczych drożdży
sól (opcjonalnie)
800 g jarmużu

Przepis 2 pomidorowy (beztłuszczowy)
100 g suszonych pomidorów (namoczonych przez 4h, następnie odsączonych)
100 g pomidorów koktajlowych
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
sok z limonki
400 g jarmużu

Obojętnie który przepis chcesz wykonać czynności są takie same. Wrzucamy wszystkie składniki mokre (oprócz jarmużu) do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, na końcu wrzucamy składniki suche.
Ja zawsze usuwam środek liści (łodygę) moim zdaniem jest ona za twarda i nie zbyt smaczna. Tak obrane liście wrzucamy do dużej i głębokiej miski, polewamy sosem i masujemy gołymi rękoma tak aby sos znalazł się na całej powierzchni liści.
Następnie przekładamy jarmuż do dehydratora na około 12-14 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation