Kuchnia

muffiny, pączki, jagodzianki...

Muffinki marchewkowe
Składniki
2 szklanki mąki
200 ml mleka
pół szklanki drobnego cukru
80ml oleju słonecznikowego
2 duże jajka
3 drobno starte marchewki
2 łyżki rodzynek plus kandyzowana skórka z pomarańczy
otarta skórka z pomarańczy
uprażone i pokrojone orzechy laskowe
1 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
cynamon i brązowy cukier do posypania
Etapy przygotowania

W misce ubijam,jajka, olej, cukier. Dodaję marchewkę, rodzynki, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mleko i otartą skórkę z pomarańczy.
W osobnej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam wszystko razem.
Przekładam do papilotek, wypełniając każdą do 2/3. Posypuję cynamonem i brązowym cukrem.
Piekę w piekarniku w temp 200 st C ok 20-25 min. Po tym czasie wyjmuję na kratkę i studzę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation