Kuchnia

muffiny, pączki, jagodzianki...

Jagodzianki

1/2 szklanki (125 ml) mleka
20 g świeżych drożdży
75 g roztopionego masła
75 g cukru
2 żółtka
250 g mąki pszennej
szczypta soli
około 200 g jagód
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
80 g zimnego masła
szczypta soli


Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z masłem.
Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij jagodami wymieszanymi z cukrem i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.
Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojoną w kostkę zimnym masłem tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation