Kuchnia

muffiny, pączki, jagodzianki...

Muffinki cappuccino z maślanką

Składniki na 12 muffinek:
250g mąki
1 łyżka kakao
2 opakowania cappuccino w proszku (po 12,5g)
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
1 jajko
100g brązowego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
80 ml oleju
100g świeżego twarożku
300g maślanki
Na krem (oczywiście można zrobić babeczki bez kremu):
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie capuccino w proszku (saszetka)
250g sera mascarpone (użyłam innego serka, dlatego mój krem nie wyszedł zbyt gęsty)


Przygotować krem:
Utrzeć żółtka z cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru. Stopniowo dodawać mascarpone łyżką, następnie odstawić krem do lodówki.


Przygotować ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, cappuccino w proszku, proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

Jajko roztrzepać widelcem i dodać z cukier, cukier waniliowy, olej, twarożek, maślankę, wymieszać.

Połączyć ze sobą obie masy, mieszając krótko, ale aby wszystkie składniki były wilgotne. Nałożyć ciasto do formy na muffinki, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam 25 minut w temperaturze 170oC. Po wyjęciu z piekarnika poczekać, aż babeczki ostygną i ozdobić je kremem, posypać cappuccino.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation