Kuchnia

muffiny, pączki, jagodzianki...

Muffiny z bananem i czekoladą

składniki:
280g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 duże dojrzałe banany (450g)
90g brązowego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jajko, lekko ubite
50ml mleka
75g masła, roztopionego i przestygniętego
50g kropelek czekoladowych lub grubo poszatkowanej czekolady, najlepiej gorzkiej

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem obrane banany. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, mleko i roztopione masło, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.

3. Wlać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać, robiąc tylko parę ruchów łyżką (do zwilgotnienia składników).

4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 180oC (termoobieg 160oC) przez około 20-25 minut, aż babeczki ładnie się przyrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation