Kuchnia

muffiny, pączki, jagodzianki...

Muffinki z owocami leśnymi
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
150 g masła
1 i 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
2 jajka
2 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej
300 g mieszanki jagód, malin i jeżyn (mogą być świeże lub mrożone)

W większej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj jajka i żółtka z mlekiem. Masło rozpuść w rondelku, przestudź, a następnie wlej je równocześnie z masą jajeczno-mleczną do miski z sypkimi produktami i wymieszaj.
Foremki lub papilotki napełnij do połowy ciastem. Dołóż owoce i wypełnij pozostałym ciastem do 3/4 wysokości.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 30 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation