Kuchnia

muffiny, pączki, jagodzianki...

buchty z truskawkami

składniki:
ciasto drożdżowe:
250g mąki pszennej
30g cukru
½ łyżeczki soli
125ml mleka
15g drożdży
1 żółtko
30g masła
nadzienie:
10 świeżych truskawek
1 łyżka dżemu truskawkowego
dodatkowo:
cukier puder do posypania
margaryna do posmarowania formy

sposób przygotowania:
mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5min). przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (co najmniej 30min.).
w czasie wyrastania, przygotować nadzienie. truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
formę żaroodporną wysmarować margaryną.
z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
bułeczki układać we formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40min., w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 200°c. (po15min. przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation