Kuchnia

muffiny, pączki, jagodzianki...

MUFFINY KAKAOWE Z BURACZKAMI

Składniki na 12 muffinek:
2 duże buraki (500 g), będziemy potrzebować 330 ml puree z buraków
260 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
35 g kakao
150 g drobnego cukru (caster sugar)
2 jajka, roztrzepane
80 ml oleju
80 ml maślanki lub kefiru

Buraki ugotować do miękkości, ostudzić, obrać. Potraktować je blenderem, by osiągnąć 330 ml puree (około 1 i 1/3 szklanki).
Do naczynia wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać puree z buraków i pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta.
Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation