Kuchnia

NAJLEPSZE PRZEPISY

PĘCZOTTO Z KURKAMI

Składniki:
1 szklanka pęczaku
2 szklanki kurek
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
500-600 ml bulionu
2-3 łyżki tartego parmezanu
oliwa z oliwek

posiekana natka do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:
Kurki umyć (tutaj opisałam jak zrobić to łatwo i skutecznie) i posiekać.

W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek oraz kaszę pęczak (ziarna). Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 5 minut, aż ziarenka zrobią się delikatnie szkliste, a cebula będzie miękka.

Stopniowo dodawać, po około 1/4 szklanki, ciepły/gorący bulion. Cały czas mieszać. Kolejną partię bulionu dodawać w momencie, gdy kasza wchłonie wcześniej wlany płyn. Po około 15 minutach gotowania dodać posiekane kurki i kontynuować gotowanie aż do czasu gdy kasza będzie sprężysto-miękka („al dente”)*. Rondel z pęczotto przykryć pokrywką oraz ściereczką i odstawić na 5-10 minut aby kasza uprużyła się do końca.

*Uwaga: U mnie przygotowanie „risotto” trwało około pół godziny.)

Gdy kasza będzie uprużona wsypać tarty parmezan i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation