Bakłażanowe roladki z kaszą bulgur w sosie pomidorowym
3 duże bakłażany
150 g kaszy bulgur
200 g sera owczego feta
800 g pomidorów
¼ łyżeczki pasty Harissa (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
około 5 łyżek oliwy
2 gałązki rozmarynu
sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier, cynamon
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na 0,5 cm plastry, posolić, odstawić na 30 minut. Następnie opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni grillowej rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry bakłażana z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia.
Obraną cebulę drobno pokroić. W garnku rozgrzać łyżkę oliwy, dodać połowę cebuli i zeszklić. Bulgur opłukać na sitku pod bieżącą wodą dodać do cebuli, chwilę smażyć, po czym wlać 300 ml wody. Dusić pod przykryciem 20 minut.
Umyte pomidory pokroić w grubą kostkę. Obrany czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić pozostałą połowę cebuli i czosnek. Dodać pokrojone pomidory i gałązki rozmarynu, pastę harissa, smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
Bulgur przyprawić solą, pieprzem szczyptą cynamonu. Dodać pokrojone kapary oraz pokruszoną fetę (2 łyżki odłożyć do posypania na wierzch), delikatnie wymieszać. Na wystudzone plastry bakłażana nałożyć porcję farszu, plastry zwinąć w rulonik. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać pomidorowym sosem, posypać pozostałą fetą. Roladki z bakłażana wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec 20-25 minut.
Bakłażana można podać z jogurtem naturalnym, z ryżem, lub jako danie samodzielne. Smacznego.
http://ginamrozek.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?6,1