Kuchnia

NAJLEPSZE PRZEPISY

Kurczak tutti frutti z curry


4 piersi z kurczaka po 150 g
1 puszka owoców 425 g
200 ml śmiatanki
200 ml mleka
1-2 łyżki mąki
3 łyżeczki curry
2 łyżki oliwy
200 g ryżu
3-4 łyżki płatków migdałowych
mała papryczka chili
2 łyżki soku z cytryny
sól morska

Płatki migdałowe uprażyć krótko na suchej patelni. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso 10-12 minut.

Chili przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, papryczkę drobno pokroić. Z owoców odlać 150 ml soku. Na głębszej patelni podsmażyć papryczkę chili, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie wlać mleko, śmietankę, odlany sok z owoców, oraz wsypać curry, przyprawić solą i sokiem z cytryny, sos redukować przez 5-7 minut. Na koniec dodać owoce i ponownie podgrzać. Mięso pokroić w plastry, podajemy z ryżem i sosem pikantno- owocowym, posypując uprażonymi płatkami. Polecam gorąco.

http://ginamrozek.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?7,1
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation