Kuchnia

pieczywo

Paluchy
z czosnkiem i pietruszką

Przepkładniki:

400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 szklanka (250 ml letniego mleka)
30 g rozpuszczonego masła
masło czosnkowe:

70 g rozpuszczonego masła
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ponadto:

1 jajko+1 łyżka mleka do smarowania bułeczek

Sposób wykonania:

Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka.
Odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszać.
Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiać ciasto, do momentu,
aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90
minut.

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok
0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6
części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce
skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko i
umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20
minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować
jajkiem rozmąconym z łyżką mleka.

Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation