Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

TARTA Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki

ciasto:
200 g mąki
1 łyżeczka soli
125 g masła
1 duże jajko / mozna, ale nie trzeba, tez jest dobre. Ja robilam bez jajka i wyszlo smaczne ciasto.
zimna woda (o ile jest taka potrzeba jakies 2 lub 3 lyżki, można dać 1 łyżke smietanki 36%)

farsz:
500 gr miesa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sol, pieprz
½ paryki czerwonej, zielonej i zoltej
puszka pomidorow krojonych
zioła prowansalskie
ser zółty

Sposób przygotowania
1. Ciasto
Najpierw robimy ciasto. Mąkę siekamy nożem razem z masłem, dodajemy sól, wyrabiamy palcami. Potem dodajemy jajko, wyrabiamy ciasto rąka jesli sie nie bedzie chciało skleic dodajemy wode. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Potem wyciągamy, rozwalkowujemy i wykladamy nim formę - gdy brak formy do tart wykładamy tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st i podpiekam ciasto około 7 - 8 minut.

2. Farsz:
Mieso z cebula i czosnkiem smażymy na oliwie, dodajemy przyprawy. Jak mieso sie podsmazy dodajemy papryki. Smazymy, a nastepnie dusimy pare minut az papryki zmiekna. Dodajemy pomidory, jeszcze chwile dusimy, doprawiamy. Na podpieczone ciasto wylewam farsz, posypujemy mocno serem. Wkładamy do piekarnika na jakies 15-20 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation