Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

GULASZ WIEPRZOWY

Składniki:
1 kg karkówki
2 cebule
1 papryka czerwona
2 marchewki
250 gr pieczarek
140 gr koncentratu pomidorowego
okolo 0,5-0,7 l bulionu wołowego lub drobiowego (ja dałam wołowy)

Na marynatę:
Majeranek
Kucharek
Papryka czerwona
Tymianek
Rozmaryn
Pieprz
Olej lub oliwa
4 ząbki czosnku

Karkówkę, kroimy w kostkę, marynujemy w oliwie i wszystkich przyprawach. Dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku i odstawiamy do lodówki na dobę.
Na następny dzień wyjmujemy czosnek, kroimy w plasterki i dołożymy go później do mięsa razem z innymi warzywami.
Mięso smażymy, następnie dodajemy cebulę. Smażymy razem około 10 min. Dodajemy czosnek, paprykę i marchewkę. Smażymy kolejne parę minut i dodajemy pieczarki. Następnie zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i dusimy na wolnym ogniu 1-1,5 h. Po tym czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeżeli gulasz jest za rzadki zdejmujemy pokrywę i odparowujemy trochę aby zgęstniał. Na koniec dodajemy 3-4 łyżki śmietanki 18%.
Podajemy z kluskami śląskimi lub kaszą. Można posypać trochę pietruszką jak jest :)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation