Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

Przepisy » Kluchy, pierogi & naleśniki » Kluski leniwe » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami

1
do 30 min
25 dag sera białego mielonego
1/2 szklanki mąki
1 jajko


1. Do miski z białym serem przesiewam mąkę, dodaję żółtko i mieszam łyżką.

2. W osobnej misce ubijam trzepaczką białko (dodaję szczyptę soli żeby lepiej się ubijało).

3. Ubite białko dodaję do miski z serem i mąką, wszystko dokładnie mieszam. Ciasto powinno być lepiące.

4. Stolnicę podsypuję mąką, przekładam niedużą część ciasta i wałkuję rękami. Wałeczek ciasta lekko uklepuję i ukośnie kroję kluseczki.

5. Do osolonego wrzątku, do którego wlałam kilka kropli oleju, wrzucam kluski i gotuję je 2 – 3 minuty od wypłynięcia.

6. Na roztopione masło dodaję tartą bułkę i cukier, mieszam i czekam, aż się zrumieni. Polewam nią kluski leniwe.

czas przygotowania: 15 minut
czas gotowania: 2-3 minuty (od wypłynięcia)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation