Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

Ryba po grecku

Składniki
• 10 średnich marchewek
• 2 średnie pietruszki
• mały seler
• 4 większe cebule
• 5-6 płatów mrożonego mintaja albo miruny (ja wole tą drugą, można dać również inna rybę)
• 200g koncentratu pomidorowego (można więcej jesli koś lubi)
• lisć laurowy
• kilkaziaren pieprzu
• ziarenka ziela angielskiego
• 6 łyżek oleju do smażenia
• sól do smaku
• 1/2 szkl. wody
• cukier do smaku
• 1 jajko
• bułka tarta
Przygotowanie
• warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
• cebule kroimy w póltalarki.
• Rozgrzewamy olej, podsmażamy w większym garnku starte warzywa (marchew, pietruszkę, seler) lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy garnek żeby zaczęły się powoli dusić i mięknąć.
• W tym czasie na patelni smażymy rozmrożone filety rybne obtoczone najpierw w rozstrzepanym na talerzu jajku a otem w bułce - lekko solimy.Usmażone kawałki ryby odkładamy na talerz , by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
• Zaglądamy do warzyw - mieszamy i "podlewamy" 1/4 szklanki wody i dalej dusimy.
• Po usmażeniu ryby na tejsamej patelni smażymy pokrojoną cebulę na lekko złoty kolor. Przekładamy cebulę do garnka. Dodajemy listek laurowy, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Podlewamy 1/4 wody, dodajemy kocentrat i cukru do smaku ok 3 łyżek. Dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i jeśli jest zbyt ścisłe to podlewamy jeszcze wodą.
• Gdy warzywa będa już miękkie układamy na półmisku, nazmianę : warzywa, ryba, warzywa.
• Potrawę ostawiamy do wystygnięcia.
• Można dekorować dużymi gałązkami natki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation