Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

Zupa grzybowa

Składniki:
ok. 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
3-4 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
mały seler
2 cebule
3-4 rozgniecione ząbki czosnku
1,5 litra wody
2 listi laurowe
2-3 owoce jałowca
2-3 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
2 łyżki masła
100 ml śmietany 18%
pieprz, sól,

Przygotowanie wywaru:
Cebulę obieram i opalam palnikiem. Marchewkę, pietruszkę, por, seler, kroję na mniejsze kawałki i gotuję w 1,5 litra wody. Do wywaru dodaję cebulę, czosnek, listek laurowy, ziele, pieprz i owoce jałowca. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzam aby był klarowny.

Przygotowanie zupy:
Grzyby oczyszczam, myję, kroję w plasterki a cebulę w kostkę. Podsmażam na maśle co jakiś czas mieszając aby delikatnie zrumieniły się z każdej ze stron, solę. Wywar podgrzewam i dodaję grzyby cebulę, sól i pieprz. Gotuję ok. 25 minut. W kubeczku łączę śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i wlewam do garnka, mieszam i smakuję. W razie potrzeby przyprawiam.

Jeśli zupę będziecie przygotowywać z suszonych grzybów, dobrze jest rozpocząć gotowanie dzień wcześniej. Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć je (brunatny wywar można zachować), pokroić i podsmażyć z cebulą na maśle. Kolejne kroki wykonujemy jak powyżej. Pod koniec gotowania zupy możemy dodać wodę z nocnego moczenia grzybów. Smak zupy będzie wyraźniejszy a kolor ciemniejszy.

Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation