Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

Tarta panna cotta

Składniki
Przepis na formę o średnicy 28 cm.
Składniki na kruchy spód:
30 dkg mąki
15 dkg masła
10 dkg cukru
mały cukier waniliowy
1 jajko

Krem panna cotta:
350 ml śmietanki kremówki
250 ml mleka
100 g cukru pudru
3 czubate łyżeczki żelatyny
1 laska wanilii
1 opakowanie malin (mogą być mrożone)

Etapy przygotowania
Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Rozwalkowac i wyłożyć do formy tak, by brzegi były wyższe o jakies 2 cm, ponakłuwać i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 st (aż do zrumienienia). Ciasto pozostawić do całkowitego wystudzienia.

Żelatynę zalać zimną wodą,pozostawić do napęcznienia. Podgrzać mleko i śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią, nastepnie dodac i rozpuścić żelatynę. Wyjąć wanilię. Pozostawić, aż zacznie lekko zastygać. Wylać na ciasto i włożyć je do lodówki. Pozostawić do stężenia.

2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuścić w zimnej wodzie i zostawić żeby napęczniała. Maliny podgrzać, dodać 3 łyźki cukru pudru, następnie całość zblendować i rozpuścić żelatynę. Całkowicie ostudzić i wylać na zastygniętą warstwę panna coty. Całość pozostawić w lodówce jeszcze co najmniej przez godzinę.

Można ozdobić bitą śmietaną lub malinkami. Palce lizać! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation