Kuchnia

Sprawdzone...palce lizać

Zupa pomidorowa tradycyjna - przepis

Składniki:
- żeberka ok. 300g lub inne mięso np. ćwiartka kurczaka
- listek laurowy, ziele angielskie
- jarzynka, kucharek lub vegeta
- pieprz, sól
- maggi
- włoszczyzna (3 marchewki, 1 cebulka, 2 pietruszki, 1/4 selera, por)
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g)
- 3 łyżki śmietany gęstej, kremowej 18%
- koperek
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Żeberka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody. Lekko solimy, dodajemy 4 ziarenka pieprzu i gotujemy. W czasie gotowania z powierzchni wody zbieramy szumowiny, dorzucamy 3 listki laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i gotujemy dalej na małym ogniu ok 30 min. Warzywa obieramy kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zupy, lekko solimy. Gdy zupa pomidorowa trochę się podgotuje i warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy, energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Taką zupę można już przyprawić do smaku ulubioną przyprawą np. vegetą, świeżo zmielonym pieprzem, posiekaną pietruszką i koperkiem. Można też dodać kilka kropel maggi.
Pod koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy do niej 3 -4 łyżki śmietany, mieszając. Przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy, by zupa się nie zważyła.
Podawać jak kto lubi, z ryżem lub makaronem :)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation