Kuchnia

pieczywo

Zawijany chleb szwajcarski (Wurzelbrot) | Amu Amu

Składniki (na 1 bochenek):

450 g mąki chlebowej
300 ml wody
8 g soli
1 g suszonych drożdży
odrobina mąki do posypki



Przygotowanie:

Mieszamy wieczorem wszystkie składniki, ugniatamy 7 minut mikserem / 15 minut ręcznie. Przykrywamy folią/ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.

Następnego dnia rano wyjmujemy ciasto z miski, rozciągamy je w poziomie i zakładamy boki do środka (bok lewy do środka, bok prawy do środka). Ponownie rozciągamy ciasto, ale tym razem w pionie i znów zakładamy boki do środka. Odstawiamy chleb na 1 godzinę.

Po godzinie formujemy wałek i skręcamy ciasto 6-8 razy. Posypujemy mąką i odstawiamy na 45 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 235 stopni.

Po upływie czasu wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Przed włożeniem chleba warto spryskać ścianki gorącą wodą, aby wytworzyła się para (dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation