Ciasto Kora Dębu z truskawkami
SKŁADNIKI:
Ciasto bakaliowe:
6 białek,
2 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
15 dag drobno posiekanych orzechów włoskich,
8 dag kokosu,
8 dag rodzynek,
1,5 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
2 łyżki cukru kryształu,
1 kostka masła
Dodatkowo:
18 sztuk delicji o smaku wiśniowym,
1/2 szklanki mocnej parzonej kawy VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu
www.sklep.coffea.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sklep.coffea.pl,
40 dag truskawek,
2 opakowania galaretki truskawkowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuję z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.
3. Galaretkę rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam połowę masy budyniowej. Delicje maczam w kawie i układam na cieście. Wykładam pozostałą masę. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Truskawki obieram z szypułek, przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Do nasączenia delicji użyłam mocnej kawy parzonej VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam do testowania od sklepu
www.sklep.coffea.pl" rel="nofollow noopener noreferrer">
www.sklep.coffea.pl. Kawa nadała ciastu wspaniałego smaku i aromatu. Kawa VESPIATTA ESPRESSO to również doskonały napój. Każdy, kto ją spróbuje długo delektuje się jej smakiem.
PS
zamiast truskawek można dodać brzoskwinie