Kuchnia

Przepisy

Zupa krem pomidorowo-paprykowy

składniki:

– 1 puszka pomidorów w puszce dobrej jakości*, 2 dojrzałe, czerwone papryki, 5 ząbków czosnku, 1 czerwona cebula

– 750 ml wody, 5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, sól morska, pieprz cayenne, zioła prowansalskie,

– do podania: mozzarella, grzanki, drobno posiekane świeże zioła: oregano, bazylia, kolendra, prażone pestki

wykonanie:

Papryki przekrój na połowy, usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz z łupiny. Warzywa ułóż w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj blenderem. W garnku umieść upieczone warzywa, pomidory uzupełnił wodą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj wszystkie płyny i dopraw do smaku. Pozostaw na min. 2 h aby smaki się połączyły.

Podawaj z chrupiącymi grzankami, prażonymi pestkami, odrobiną startej mozzarelli i mnóstwem świeżych ziół.

Smacznego!

*latem oczywiście najlepiej wziąć dorodne, soczyste pomidory z polskiej ziemi, sparzyć skórki i długo gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu.

http://www.natchniona.pl/zupa/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation