Kuchnia

Przepisy

Kulki a'la vegan sushi

Składniki:

ryż biały 1 szklanka
woda ok. 3 szklanki
namoczone dowolne glony, np. nori, wakame (u mnie morska kapusta) 1 szklanka
imbir suszony 1 łyżeczka
sezam (u mnie niełuskany) kilka łyżek
sól 1 łyżeczka


Wykonanie:

Ryż gotuję aż się lekko rozgotuje. U mnie zajęło to ok. 25 minut. Odstawiam do wystygnięcia.
Ryż mieszam z glonami, solą i imbirem. Lepię kulki i obtaczam je w sezamie.
Wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny, żeby się „przegryzło”.
Można jeść palcami albo pałeczkami, maczając w sosie sojowym lub sosie bezrybnym (przepis tutaj) Do sosu sojowego można dodać papryczkę chili, pastę wasabi albo zwykły chrzan.
Smacznego!

http://veganbanda.pl/index.php/recipe/kulki-ala-vegan-sushi/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation