Kuchnia

ciasta

"Biszkoptowy"

Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
1 opakowanie (250g) okrągłych biszkoptów
½ słoika dżemu śliwkowego lub z czarnej porzeczki (ważne, by był kwaśny)
Biszkopty posmarować cienką warstwą dżemu i składać po dwa.

Jajka ubić z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać połowę ciasta, następnie poukładać biszkopty i zalać resztą ciasta. Piec w temp 180'C ok 30- 40 minut.


Masa:

½ litra mleka
200g masła
2 budynie waniliowe
4-5 łyżek cukru
Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać stopniowo budyń, aż do uzyskania gładkiej masy.

Masę rozsmarować na przestudzonym biszkopcie.


Ponadto:

2 żółte galaretki
1 puszka brzoskwiń lub inne owoce
Brzoskwinie pokroić w paseczki. Udekorować ciasto i zalać galaretką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation