Kuchnia

ciasta

placek wiśniowy z miasteczka Twin Peaks
Składniki

ciasto: 400g mąki pszennej
200g zimnego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
ok 3 łyżki zimnej wody
nadzienie wiśniowe: 1 kg świeżych wydrylowanych wiśni
200 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szkl wody
Przygotowanie

Ciasto można upiec w formie od tarty ja chciałam mieć "wyższe" ciasto i upiekłam w tortownicy 24cm

Zaczynamy od ciasta. Masło siekamy z cukrem i mąką a następnie dodajemy żółtko; dodajemy wodę jeśli potrzeba wody dodajemy więcej. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.




W tym czasie przygotowujemy wiśniowe nadzienie. Do garnka wkładamy umyte, wydrylowane wiśnie, wsypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny; gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W kubku rozrabiamy mąkę z wodą; dodajemy do wiśni, mieszamy i chwilę gotujemy.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części; ja na spód dałam trochę więcej. Większą połowę rozwałkowujemy, przekładamy na tortownicę (24cm), tak żeby ciasto sięgało do górnej krawędzi. Wlewamy nadzienie wiśniowe. Resztę ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch. Wystające ciasto opuszczamy i delikatnie ale dokładnie dociskamy widelcem, tak żeby nie wyciekło nam nadzienie. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Na wierzchu patyczkiem od szaszłyków robimy kilka dziurek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C pieczemy 15 min a następnie obniżamy temperaturę do 175°C i pieczemy kolejne 25-30 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation