Kuchnia

ciasta

SERNIK NA ZIMNO Z RICOTTY
(domowe-wypieki.com)

Spód:
(zrobiłam z herbatników i masła)
60g masła
125g gorzkiej czekolady
50g ryżu preparowanego (mogą też być płatki śniadaniowe Kangus)

Masa z ricotty:
(dodałam jeszcze cukier puder do smaku)
500g serka ricotta
200g białej czekolady
500 ml śmietany 36%
20g żelatyny
50 ml wody

Polewa czekoladowa:

100g mlecznej czekolady
25g masła
3 łyżki śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

3 batoniki Kinder Country

Spód:

Masło i połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następne wsyp ryż i wymieszaj dokładnie tak, aby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko dociskając wyrównaj wierzch. W czasie kiedy spód schładza się w lodówce (jakąś 1h) przygotuj masę z ricotty.

Masa z ricotty:

Mocno schłodzoną śmietankę ubij i przełóż do miski. Żelatynę rozpuść we wrzątku. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, co kilkanaście sekund mieszaj i sprawdzaj jej konsystencję. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksuj i dodawaj stopniowo płynną czekoladę oraz żelatynę. Ubitą śmietankę połącz z serkiem. Całość dokładnie wymieszaj i od razu wylej na schłodzony spód czekoladowy. Wygładź powierzchnię i wstaw lodówki na kolejne 40-60 minut.

Polewa czekoladowa:

Rozpuść czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej), dodaj do tego masło (może być olej) i kremówkę. Mieszaj i polej schłodzony sernik. Wierzch ozdób batonikami Kinder Country.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation