Kuchnia

ciasta

Piegusek przepis
• 1 szklanka mąki
• 1 szklanka maku
• 1 szklanka cukru
• 150 g masła (200)
• 1 szklanka białek
• 1 łyżeczki proszku do pieczenia
• kilka kropli olejku cytrynowego, migdałowego lub pomarańczowego
Krok Po kroku:

1. Białka ubijam potem dodaję cukier
2. W misce mieszam mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia.
3. Masło roztapiam i studzę do temperatury pokojowej.
4. Suche składniki dodaję do białek ciągle mieszając masę mikserem potem masło.
5. Na koniec dodaję wybrany aromat.
6. Natłuszczam blaszkę, wysypuję mąką. Przelewam ciasto i piekę około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzam patyczkiem czy jest suche. Studzę na kratce. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation