Kuchnia

ciasta

Bardzo aromatyczne ciasto cytrynowe
Składniki:
(na 3 foremki)
3 jajka/(7 jajek)
1 niepełna szkl cukru kryształu lub pudru/(2,5 szklanki)
1 niepełna szkl kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (ok. 180 g)/(450g)
1/2 szkl oleju/(1,25)
1-2 łyżeczki skórki cytrynowej
1-2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego/(2 łyżeczki kwasku w 3-4łyżkach wody)
1-2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 szkl mąki pszennej/ (3,75 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ (3 łyżeczki)

Wykonanie:

Jajka i cukier zmiksuj do uzyskania jasnej i puszystej masy (3-5 min). Następnie dodaj skórkę, sok i ekstrakt z cytryny, wlej olej i połącz krótko za pomocą miksera. Dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia i szybko połącz mikserem na bardzo wolnych obrotach. Możesz ograniczyć ilość proszku do pieczenia do 1 i 1/2 łyżeczki, bo ubite jajka zapewnią puszystość ciasta. Przelej do prostokątnej foremki o wymiarach 22 cm x 8 cm x 8 cm i upiecz w 175°C przez ok. 30-40 min lub do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation