Kuchnia

ciasta

Najlepsze ciasto jakie do tej pory piekłam.
Przepis na ciasto marchewkowe
Składniki na ciasto:

160 g mąki pszennej
130 g szklanki drobnego cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków (15 goździków)
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego (5 ziaren)
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
280 g orzechów włoskich (200 g do ciasta +80 g do obsypania)
4 plastry ananasa z puszki
3 duże marchewki

Składniki na krem z serka śmietankowego:

270 g serka np. Twój Smak
120 g masła, w temperaturze pokojowej
260 g przesianego cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego

Dekoracja z marchewki:

1 duża i gruba marchewka
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
obieraczka do warzyw

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

1

Ciasto marchewkowe nie może obejść się bez marchewek, które na początku obieramy. Potem marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki.
2

Rozdrabniamy orzechy włoskie i przekładamy je do naczynia.
3

Ananasy z puszki kroimy w kosteczkę.
4

Do miski wsypujemy: mąkę pszenną i cukier puder. Dodajemy także sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz przyprawy korzenne. Składniki dokładnie mieszamy.
5

Następnie przesiewamy je do drugiej miski. Przesiewając sypkie składniki pozbywamy się grudek w cieście.
6

Do kolejnej miski wbijamy trzy jajka, wlewamy pół szklanki oleju. Całość mieszamy trzepaczką i przelewamy do miski z suchymi składnikami.
7

Dodajemy startą marchewkę, 2/3 rozdrobnionych orzechów włoskich oraz pokrojonego ananasa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
8

Dwie tortownice o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wlewamy do jednej tortownicy, pozostałą do drugiej. Ciasto dokładnie wyrównujemy w tortownicy. (Możemy użyć jednej tortownicy, wtedy ciasto pieczemy przez 60 minut).
9

Ciasto marchewkowe pieczemy przez 30 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasta ostrożnie wyjmujemy z tortownic i ściągamy z nich papier pieczeniowy.
10

Teraz zajmiemy się kremem. Do przesianego cukru pudru dodajemy ciepłe masło, dwa serki śmietankowe oraz cukier waniliowy. Całość miksujemy na średnich obrotach.
11

Na paterze układamy jeden placek i smarujemy go kremem. Następnie układamy drugi i czynność powtarzamy. Kremem smarujemy także boki, które dodatkowo obsypujemy pozostałymi kawałkami orzechów włoskich.
12

Tort możemy udekorować kwiatkiem z obgotowanej w wodzie z cukrem marchewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation