Kuchnia

ciasta

Szarlotka Japońska

Składniki
Ciasto:
- 250 g maku
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 duże jabłka starte na tarce z grubymi oczkami
- 8 łyżek kaszy mannej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- 10 dkg orzechów włoskich
- 10 dkg rodzynek

Lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok ze średniej cytryny

Przygotowanie
Mak zalewam wrzątkiem i po napęcznieniu mielę 2 razy. Następnie wlewam do niego olej i cukier i mieszam. Stopniowo dodaję jajka, cały czas mieszając. Na koniec wrzucam starte jabłka oraz bakalie. Wlewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (26 cm). Piekę ok. godziny w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation