Kuchnia

ciasta

Ciasto kruche z jagodami i kokosową bezą
Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
60g cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

NADZIENIE JAGODOWE
400g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej

KOKOSOWA BEZA
2 białka
100g drobnego cukru (w tym 25g domowego cukru waniliowego)
50g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać, dodać cukier puder i proszek do pieczenia, zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka, wszystko posiekać razem, a następnie zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, nakłuć widelcem
- wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec przez 20-25 minut do zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
NADZIENIE JAGODOWE
- jagody oczyścić, osuszyć, wymieszać z mąką ziemniaczaną
- na ostudzone ciasto kruche nałożyć równą warstwą nadzienie jagodowe

KOKOSOWA BEZA
- temperaturę piekarnika ustawić na 160 stopni
- białka ubić w czystym naczyniu na sztywną pianę
- pod koniec ubijania rozpocząć dodawanie po jednej łyżce cukru, za każdym razem ubijając pianę
- po dodaniu całej ilości cukru masa powinna być gęsta i lśniąca
- do masy przesiać mąkę ziemniaczaną, zmiksować
- wiórki kokosowe przesypać do masy bezowej, delikatnie wymieszać (łyżką)
- na nadzienie jagodowe od razu wyłożyć masę bezową, robiąc to delikatnie i małymi porcjami, gdyż jagody mogą mieszać się z gęstą masą przy nakładaniu
- powierzchnię bezy wyrównać, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec przez 40-45 minut lub do zrumienienia się bezy i jej całkowitego wyschnięcia
- ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- ze względu na bezę przechowywać poza lodówką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation