Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciastka gryczane z bakaliami i batonik na dokładkę

Składniki na ok. 25 ciastek lub ok. 15 ciastek i batonik:
* 150 g, czyli szklanka kaszki gryczanej
* szklanka bakalii: daktyli, żurawiny, moreli
* 100 g w sumie: orzechów laskowych (najwięcej), migdałów i orzechów włoskich
* ok. 40 g wiórków kokosowych
* 3 jajka
* płaska łyżka ksylitolu


Więcej niż połowę kaszki zmieliłam w młynku do kawy, resztę zostawiłam w kaszkowej postaci. Zmiksowałam bakalie i orzechy. Żółtka lekko utarłam z ksylitolem, a białka ubiłam i połączyłam ze wszystkimi składnikami. Wyszła masa o takiej konsystencji i wyglądzie, że już na tym etapie wiedziałam, że żadnych piankowych ciasteczek nie będzie;)
Z masy lepiłam kulki, spłaszczałam i kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ale że: i lepiło mi się niespecjalnie i miałam obawy, że ciasteczka będą się kruszyć, więc po zapełnieniu blachy ciastkami z połowy masy resztę ugniotłam w foremce silikonowej z myślą o batoniku. Chociaż też nie miałam pojęcia, czy batonik wyjdzie z tego, czy raczej kruszące się ciasto.
Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 170* C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation