Kuchnia

BEZglutenowo Słodko

Bezglutenowe cynamonowe drożdżówki

Składniki:
mleko 100 ml
płatki migdałowe b.d.
miód 40 g
cynamon 3 g
żółtko 20 g
mąka bezglutenowa 200 g
cukier trzcinowy 70 g
cukier 40 g
drożdże świeże 7 g
olej 45 ml
masło 30 g

Wszystkie składniki wymieszać, wyrabiać kilka minut, zostawić w misce do wyrośnięcia (ciasto niewiele zwiększa swoją objętość w porównaniu do pszennego, zostawiłam na ok. 1h).
Nadzienie:
30g cukru trzcinowego demerara
1.5 łyżeczki cynamonu (lub ile kto lubi)
Glazura:
30g masła
40g cukru trzcinowego demerara (dałam mniej, może połowę)
2 łyżki miodu (dałam łyżeczkę)
płatki migdałowe
Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0.5cm. Najlepiej użyć matę silikonową, wygodniej się też je potem zwija. Wałkować można używając folii, posmarowanego olejem wałka lub po prostu rozsmarować łyżką lub palcami. Na cieście wysypać nadzienie. Zwinąć ciasto w roladę podnosząc jeden z boków maty silikonowej i ciągnąć w kierunku przeciwległego boku. Następnie przygotować formę - rozsmarować masło, posypać cukrem, polać miodem i wysypać płatki migdałowe lub posiekane orzechy. Roladę pokroić na kawałki (8-10) i układać w formie. Zostawić do wyrośnięcia (moje niewiele urosło). Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Zaraz po upieczeniu formę nakryć talerzem i odwrócić, aby ciastka wypadły na talerz (uwaga na gorącą glazurę). Podawać lekko przestudzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation