Kuchnia

BEZglutenowo Słodko

Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami! Bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie!! :-)

Składniki (na formę 23x28cm):
- 1 białej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę (lub ewentualnie mąki gryczanej)
- 1/2 szklanki ryżu basmati pełnoziarnistego lub białego zmielonego na mąkę (możesz użyć odwrotnych proporcji lub TYLKO mąki gryczanej lub ryżowej, przy samej gryczanej może być trochę cięższe, wg mnie lepiej steż amemu zmielić kaszę niż kupować gotową mąkę)
- 3 łyżki lnu złocistego zmielonego na mąkę
- pół szklanki surowego kakao np. Surovital lub karobu (może być pół na pół)
- 3/4 szklanki ksylitolu (jeśli macie niski poziom słodkości i słodkie śliwki to spokojnie wystarczy nawet 1/2 szklanki) + ewentualnie 1 łyżeczka (do posypania jako puder, opcjonalnie)
- 2 łyżeczki wanilii
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe, ale idealnie wychodzi pół na pół kokosowe i np. migdałowe)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczony do formy płynnej)
- szczypta kurkumy
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia z kamienia winnego
- łyżeczka sody (opcjonalnie)
- ok13-16 śliwek, mniej więcej pół kg

Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki, odstaw. Kaszę, ryż i len zmiel na mąkę w młynku do kawy. Przesyp do sprzętu wysooobrotowego lub do miski. Dodaj wanilię, kakao/karob, 3/4 szklanki ksylitolu, proszek do pieczenia , kurkumę i dokładnie wymieszaj (lub włącz robota kuchennego na mieszanie). Dodaj mleko kokosowe oraz olej kokosowy. Ponownie dokładnie wymieszaj/zmiksuj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu ułóż połówki śliwek przekrojoną częścią do góry. Piecz ok 30-35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Wystudź ciasto. Ewentualnie w młynku do kawy zmiksuj łyzkę ksylitolu na puder i posyp ciasto przed podaniem (na śliwkach od razu zniknie, ale na cieście troszkę zostanie ;) :) Smacznego!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation