Kuchnia

BEZglutenowo Słodko

Kokosowe muffiny z Bounty (bezglutenowe)

Składniki:
mąka ryżowa 250 g
proszek do pieczenia bezglutenowy 5 g
sól b.d.
wiórki kokosowe 50 g
jajka 85 g
cukier 100 g
olej kokosowy 100 g
mleko 100 ml
batonik bounty 110 g

Piekarnik nastaw na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Pokrój batoniki Bounty na mniejsze kawałeczki.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek, wiórki kokosowe, sól.
Olej kokosowy rozpuść i odstaw na bok.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i za pomocą miksera ubij na kremową, puszystą masę.
Do ubitych jajek dodawaj mąkę, na przemian z olejem i mlekiem. Łyżką wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj posiekane Bounty. Masa będzie bardzo gęsta.
Łyżką przełóż masę do papilotek wypełniając je prawie po brzegi. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 -25 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg, aby babeczki zarumieniły się z wierzchu. Przed zakończeniem pieczenia nakłuj patyczkiem, jeżeli będzie oklejony surowym ciastem pozostaw babeczki w piekarniku kilka minut dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation