Kuchnia

BEZglutenowo Słodko

Ciasto jabłkowe na oliwie (bezglutenowe)

Składniki na formę o średnicy 24 cm

1 kg jabłek
4 łyżki cukru pudru
30 g masła + do natłuszczenia formy
1 i 1/3 szklanki mąki gryczanej lub 225 g mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru dark muscovado
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 jajka
50 ml oliwy


Umyte jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę i wrzuć na patelnię razem z masłem i cukrem pudrem. Smaż na dużym ogniu przez około 15 minut, do czasu aż jabłka się rozpadną i odparuje z nich woda.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj masłem.
Do dużej miski przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i przyprawy. Jajka roztrzep widelcem w małej miseczce. Do składników sypkich wlej jajka, oliwę i przełóż jabłka. Wymieszaj łyżką do połączenia się składników
Piecz około 45 minut; ciasto jest gotowe gdy wykałaczka wbita w jego środek będzie sucha
Uwagi: Zbyt długie pieczenie ciasta sprawi, że będzie przesuszone.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation