Kuchnia

BEZglutenowo Słodko

Gryczane ciasteczka bezglutenowe (Buckwheat gluten free cookies)

Składniki:
190 g mąki gryczanej
5 g kakao (1 łyżka)
40 g mielonych migdałów
25 g zmielonych na mąkę wiórków kokosowych
100 g cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wódki
95 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżka miodu (użyłam gryczanego)
1 jajko


Przygotowanie:
1. Mieszamy sypkie składniki. Odstawiamy.
2. Jajko, wódkę i miód roztrzepujemy widelcem.
3. Do sypkich składników dodajemy masło i wlewamy roztrzepane jajko.
4. Wyrabiamy. Całość jest dość klejąca, najlepiej użyć do tego robota lub posłużyć się widelcem – byle tylko dokładnie połączyć składniki.
5. Odstawiamy w misce, przykryte ściereczką, do lodówki na najchłodniejszą półkę na minimum 2 godziny lub na całą noc.
6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
7. Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie spłaszczamy widelcem (tak jak na zdjęciu).
8. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, jeśli do tej pory krawędzie ciasteczek się nie przyrumienią włączamy termoobieg jeszcze na 2 minuty. Studzimy na kratce. Wystudzine całkowicie przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation