Kuchnia

sosy, pasty i wędliny do chleba

najprostszy pieczony boczek

Składniki:
około 800 gramów surowego i chudego boczku*
sól
pieprz
2-3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
czerwona papryka w proszku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 szklanki wody
bulionetka
kilka wędzonych śliwek i pokrojone surowe jabłko LUB 4 namoczone suszone grzyby

* boczek najlepiej kupić już bez kości lub można je wyciąć w domu.



Wykonanie:

1. Boczek umyj i osusz papierowym ręczniczkiem.
2. Natrzyj mięso solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
3. Posyp mięso majerankiem i wklep go w boczek.
4. Przełóż mięso do miski i przykryj ją folią spożywczą. Wstaw naczynie na 24 godziny do lodówki.
5. Na drugi dzień przełóż mięso do rękawa do pieczenia. Zamknij jeden koniec rękawa i wtedy wlej do niego 2 szklanki wody. Dodaj do środka liście laurowe, ziele angielskie, bulionetkę i do wyboru suszone grzyby lub śliwki i jabłko.
6. Zamknij rękaw i połóż go do dużej blachy do pieczenia.
7. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
8. Piecz przez około 1,5 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation